A család egyik kedvence. Ropogós zabpelyhes keksz, melyet fogyaszthatunk így magában is, de nagyobb darabokra törve, joghurtos gyümölcsös pohárdesszertben is elfoglalhatja a roppanós réteg helyét.
Csokoládés-zabpelyhes keksz
Hozzávalók 8 főre:
30 dkg apró szemű zabpehely
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 teáskanál őrölt fahéj
1-2 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
15-20 dkg barna cukor (ízlés szerint)
25 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
1 db tojás
3 ek. méz
15 dkg apróra vágott étcsokoládé
Elkészítés:
Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. (a zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a barna cukrot)
A folyékonyra olvasztott langyos vajhoz hozzákeverjük a mézet, és a villával enyhén felvert tojást.
A vajas keveréket belekeverjük a zabpelyhes keverékbe, és a végén hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét is.
Összekeverjük, majd nedves kézzel diónyi golyókat formázunk belőle, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk egymástól 3-4cm távolságra. Kicsit ellapítjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük őket.
Sütés közbe terülni fognak és szép nagyok lesznek. A megsült kekszeket a tepsin hagyjuk kihűlni.
Pléhdobozba tesszük, így hetekig eltartható.