Szuper ropogós keksz amibe belecsempészhetjük az otthon fellelhető maradék olajos magvakat. Mehet bele ízlés szerint vegyesen dió, mogyoró, mandula, pisztácia. A reszelt citromhéjtól pedig kap egy kis friss ízt ez a ropogós keksz. Próbáljátok ki ti is.
Ropogós keksz
Hozzávalók 8 főre:
20 dkg vaj (esetleg margarin)
20 dkg barna cukor
5 dkg porcukor
2 db közepes tojás
30 dkg liszt
1 csipet só
1 kk. fahéj
1 citrom reszelt héja
1/4 mokkáskanál sütőpor
20 dkg durvára vágott dió, mogyoró, mandula, pisztácia vegyesen
10 dkg darabolt étcsokoládé
Elkészítés:
A puha vajat és a barna cukrot egy tálba mérjük és fakanállal vagy spatulával összedolgozzuk. Hozzáadjuk a porcukrot és azzal is kikeverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a sütőporral és a fahéjjal elkevert lisztet, a sót és a reszelt citromhéjat is hozzáadjuk.
Amikor jól összekeveredett a száraz és a nedves anyag, beledolgozzuk a durvára vágott olajos magvakat és a csokoládét.
A masszát két részre osztjuk, hengert formázunk belőle és folpackba csomagoljuk. Jó szorosan tekerjük fel, hogy ne legyen benne hézag. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A hideg tésztát kivesszük a hűtőből és recés késsel 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól 2-3 cm távolságra és kb, 7 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk a tepsin kihűlni, mert melegen még puha és törékeny.
Amikor kihűl ropogós lesz, és mehet is a pléhdobozba ahol 1-2 hétig biztosan eláll.