Finom és gyors ebéd amibe akár a maradék húsvéti sonka is felhasználható.
Amíg a tésztát kifőzzük gyorsan összedobunk egy isteni, krémes mártást hozzá. A sonkának és a baconnek mindenképpen jót tesz, ha egy kicsit megpirítjuk és ha egy kis hagymát és fokhagymát is adunk hozzá. A tejet és a tejszínt hozzáadva majd kiforralva a mártásunk kellemesen krémes lesz.
Sonkás-sajtos tészta csőben sütve
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg tészta (penne, metélt, csőtészta … ízlés szerint)
1 evőkanál vaj (nem margarin!)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg sonka
10 dkg bacon
1,5 dl tej
1,5 dl tejszín
15 dkg reszelt sajt
só, bors
petrezselyem
Elkészítés:
A tésztát sós, forrásban lévő vízben feltesszük főni, és a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a bacont és a sonkát felcsíkozzuk, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát és kevergetve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk fokhagymát, a bacont és a sonkát is, és kevergetve szépen megpirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hígabb mártás sűrűségűre beforraljuk.
(ha szeretnénk, kevés pirított sonkát tegyünk félre a tálaláshoz)
A leszűrt tésztát összeforgatjuk a sonkás-tejszínes szósszal, majd egy maréknyi reszelt sajtot is beleforgatunk. Egy kivajazott sütőtálba öntjük, elsimítjuk, majd egyenletesen rászórjuk a többi reszelt sajtot.
180 fokos sütőbe toljuk, és 10–15 perc alatt összesütjük.
A sütőből kivéve tányérokra porciózzuk, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.