A csokoládé és az eper tökéletes páros ezt szerintem már mindenki tudja. Gyümölcstortaként viszont ritkán készül el így, pedig ha egyszer kipróbáljátok biztosan sokszor az asztalra kerül.
Csokoládés gyümölcstorta eperrel és ha még egy kis tejszínhabot is teszel rá tálaláskor, akkor biztosan mindenki kér belőle repetát.
Csokoládés gyümölcstorta eperrel
Hozzávalók:
(1 db normál gyümölcstorta formához, vagy 6 db mini formához)
A tésztához:
15 dkg porcukor
3 db tojás
3 ek. forró víz
3 ek. olaj
15 dkg liszt
2 ek. cukrozatlan kakaópor
1/2 cs. sütőpor
A krémhez:
4 tojás
15 dkg cukor
2 ek. keserű kakaópor
10 dkg étcsokoládé
3 dl tej
2 tk. étkezési keményítő
A tetejére:
Eper
Cukorgyöngyök vagy jégcukor
Elkészítés:
A tortalapokkal kezdünk.
Az egész tojásokat a porcukorral fehéredésig keverjük. Amikor már jó habos, állandó keverés mellett belecsurgatjuk a forró vizet,és az olajat.
A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd a tojásos masszába szitáljuk és óvatosan összeforgatjuk. A gyümölcstortaformát (vagy a mini formákat) kivajazzuk, kilisztezzük és belesimítjuk a masszát. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd kivesszük a formából és teljesen kihűtjük.
Amíg a lapok sülnek és hűlnek elkészítjük a csokoládés krémet.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és félretesszük.
A tojásokat, az átszitált kakaóport, az és a cukrot egy fém keverőtálba tesszük és csomómentesre keverjük. Ekkor hozzáadjuk az étkezési keményítővel elkevert szobahőmérsékletű tejet, a langyosra hűlt olvasztott csokoládét és folyamatosan kevergetve alacsony lángon sűrű krémet főzünk belőle. (aki tart attól, hogy kicsapódik a tojás, készítheti vízgőz felett is)
A csokoládés krémet a gyümölcstorta mélyedésébe kanalazzuk és óvatosan elsimítjuk.
A hűtőbe tesszük 1 órára, hogy alaposan lehűljön, majd ízlés szerint feldíszítjük eperrel és jégcukorral.
Előre is feldíszíthetjük, de ebben az esetben a felszeletelt eper vágott felét kenjük le kevés, vízben feloldott zselatinnal. Így elkerüljük, hogy a gyümölcs kiszáradjon.