Pár perc alatt elkészül, főzést sem igényel, csak friss epret, krémes görög joghurtot, habtejszínt és ízesítésnek citromot. Az édességét mindenki az ízlése szerint variálhatja. Nálunk nagy kedvenc, így a melegebb napokon és eperszezonban nem szabad kihagyni.
Joghurtos eperkrémleves
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg eper
1 db citrom reszelt héja
1/2 db citrom leve
1 cs. vaníliás cukor
2,5 dl görög joghurt
2,5 dl tejszín
10 dkg cukor (ízlés szerint)
A tálaláshoz:
10 dkg eper
2-3 ek. görög joghurt
Elkészítés:
Az epret megmossuk, majd félbe vagy negyedbe vágjuk a méretétől függően.
Egy kb. 2 literes tálba dobáljuk, hozzáadjuk a joghurtot, a cukrot, a vaníliás cukrot a citrom levét és reszelt héját majd összemixeljük.
és egy botmixer segítségével pürésítjük. Ha az eper nagyon édes célszerű csak a cukor felét beletenni, mert pótolni még lehet.
Utolsóként a habtejszínt turmixoljuk hozzá. De csak rövid ideig, hogy nehogy habbá verődjön, de egy picike hab jó ha képződik a levesünk tetején.
(ha túl sűrűnek találjuk picike tejjel hígíthatunk rajta)
Jól behűtjük, majd apróra vágott eperszemekkel, joghurt cseppekkel díszítve tálaljuk.
Megjegyzés:
Ha maradt eperlekvár főzésből egy kis félretett eperszósz, azzal is díszíthetjük.