Igazi nagymamás desszert. Az illata azonnal betölti a konyhát. Nem egy pillanatok alatt elkészülő desszert de évente párszor belefér. Az íze kárpótol minden fáradtságot. Nekem nem fért be mind a kicsi tepsimbe ezért párat kerek szuflé formában sütöttem meg.
Darázsfészek
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
2 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
6 dkg cukor
15 dkg vaj vagy margarin
2 db tojás sárgája
50 dkg liszt
A töltelékhez:
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
A locsolgatáshoz:
1 dl tejszín
4 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
A vaníliaöntethez:
7,5 dl tej
8-10 dkg cukor
1 csomag főzős, vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Fél bögre langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarjuk és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Fontos, hogy a tészta lágy legyen, tehát adjatok hozzá még tejet, ha úgy látjátok, hogy kevés.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,és egy centi vékony téglalappá nyújtjuk.
A töltelékhez az olvadt vajat, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd egyenletesen szétterítjük a tésztán.
Feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket kb. 3 cm vastagra. Közepes méretű, kivajazott formába sorakoztatjuk őket, két centi távolságra egymástól, majd hagyjuk 30 percet kelni őket, hogy szép levegősre dagadjanak. Ezután betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe alul-felül sütésre 20 percre.
Ekkor kivesszük őket, és meglocsoljuk a tetejüket a vaníliás cukorral és a cukorral elkevert langyos tejszínnel. Visszatesszük sülni még húsz-huszonöt percre, míg szép aranybarnára sül a tetejük.
Közben elkészítjük a vanília öntetet vagy a sodót.
Egy fél bögre hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, majd visszaveszünk a hőfokon, és vékony sugárban hozzáöntjük a pudingos tejet, majd folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt öntet állagúra főzzük.
A frissen kisült még meleg darázsfészkekre locsoljuk, úgy kínáljuk.
Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Házi Vanília sodó pudingpor nélkül:
Hozzávalók:
5-6 dkg cukor
2,5 dkg liszt
5 db tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor (elhagyható)
650 ml tej
1 db vaníliarúd
Elkészítés:
A cukrot és a lisztet elkeverjük, majd hozzáadunk 150 ml tejet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliás cukrot, a tojássárgájákat és a maradék tejet, átkeverjük beledobjuk az üres vaníliarudat is és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett, besűrítjük.
Kihalásszuk belőle a vaníliarudat, majd ha langyosra hűlt betesszük a hűtőbe felhasználásig.