A frissen megfőzött eperlekvárból egyből felhasználtam egy keveset ebbe a finom máktortába. A mák és az eper nagyon jó párost alkot, érdemes kipróbálni. Akik nem szeretik a vajas krémeket mascarpones krémet is készíthetnek a tetejére. (ennek a receptjét a megjegyzésben alul feltüntettem)
Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető torta, kezdőknek is bátran ajánlom.
Epres máktorta citrommázzal
Hozzávalók (26 cm-es formához):
A tortalaphoz:
10 dkg darált mák
20 dkg liszt
1 cs. sütőpor
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg margarin
4 db tojás
1 db citrom reszelt héja (vagy citrom)
5 dkg mazsola
2 ek. rum
2 db alma reszelve
A töltelékhez:
kb. 30 dkg eperlekvár (vagy dzsem)
A mázhoz:
15 dkg margarin vagy vaj
15 dkg porcukor
1 db citrom leve
1 db citrom reszelt héja
A díszítéshez:
eper
darált mák
Elkészítés:
A margarint megolvasztjuk. Az almát lereszeljük. A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük és alaposan elkeverjük.
Egy 26 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a mákos tésztamasszát, elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e)
A sütőből kivéve, hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Amikor teljesen kihűlt, kettő lapba elvágjuk és megtöltjük eperlekvárral.
Elkészítjük a mázat. A puha vajat (vagy margarint) alaposan kihabosítjuk a porcukorral, közben hozzáadjuk a reszelt citrom héjat és a citromlevet is. A krémes mázat a torta tetejére és az oldalára simítjuk. Az oldalát darált mákkal díszítjük majd a hűtőbe tesszük pár órára, hogy az ízek alaposan összeérjenek.
A tetejét tálalás előtt félbevágott eper szemekkel díszítjük.
Jó étvágyat kívánok!
Megjegyzés:
Vajas krém helyett mascarpones krémet is készíthetünk rá.
25 dkg mascarponet, 5-8 dkg porcukorral (ízlés szerint), 1 citrom reszelt héjával és 1/2 citrom levével kikeverünk majd a torta tetejére simítjuk.