A kuglóf is egy tipikusan olyan desszert, aminek kezdő konyhatündérek is nyugodt szívvel nekiállhatnak, mert semmi bonyolult nincs a dologban, szinte lehetetlen elrontani ellenben nagy sikerünk lesz vele! Ez a kuglóf nagyon csokoládés, puha, szaftos, és egyáltalán nem morzsálódó vagy száraz. Az édes fehér csokoládés máz nagyon jól illik az étcsokoládés kuglófhoz.
Csokoládés kuglóf
Hozzávalók 6 főre:
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
25 dkg puha margarin (vagy vaj)
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4 db tojás
1,5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
1 ek. holland kakaópor
A fehér csokoládés öntethez:
1 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kuglófformát alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk majd félre tesszük, hogy langyosra hűljön.
A puha margarint kikeverjük a porcukorral, a csipet sóval és a vaníliás cukorral majd egyesével beledolgozzuk az egész tojásokat. Hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet, majd a tejjel együtt simára keverjük. Belekeverjük az időközben langyosra hűlt csokoládét.
A masszát az előkészített formába öntjük. Betesszük az előmelegített sütőbe ahol kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Ha a tűpróba során nem tapad tészta a hurkapálcikára, a tészta megsült. Kivesszük a sütőből, kb. 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd tálcára borítjuk.
Elkészítjük a fehér csokoládés öntetet/mázat. A tejszínt egy lábosban felmelegítjük, majd a tűzről lehúzzuk és hozzáadjuk az apróra vágott csokoládét. Addig keverjük, míg a csokoládé elolvad és szép fényes mázat kapunk. A kihűlt kuglóf tetejére csurgatjuk.
Ha hűtőbe tesszük szépen megdermed rajta.