A vásárok kedvenc csemegéjét otthon is könnyen elkészítheted. A kenyérlángost ismerheted langalló vagy töki pompos néven is. A krumplis kenyérlángos tésztája a hozzáadott főtt és áttört burgonyától lesz igazán puha. A tetejére ízlés szerint mást is pakolhatsz amit a hűtődben találsz.
Krumplis kenyérlángos
Hozzávalók 4 főre:
55 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 nagyobb főtt, áttört krumpli
1 tk. cukor
1,5 tk. só
4 ek. olaj
A feltéthez:
375 g 20%-os tejföl
1 csokor kapor
1-2 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
házi kolbász
paprikás szalámi
kockázott kolozsvári szalonna vagy bacon
só
Elkészítés:
A kockázott szalonnát egy serpenyőben megpirítjuk.
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Még melegen áttörjük és kihűtjük.
Egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd nyakonöntjük a langyos tejjel és hagyjuk, hogy felfusson.
Hozzáadjuk a krumplit és az olajat, majd rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ez a művelet kézzel és géppel is elvégezhető!
Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
A tejfölt ízlés szerint sózzuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát valamint az apróra vágott kaprot.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, hőlégkeveréssel. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a megkelt tésztát rátesszük és a kezünkkel egyenletesen eloszlatjuk rajta.
A tésztán egyenletesen elsimítjuk az ízesített tejfölt, majd rászórjuk a felaprított szalámit, a kolbászt, bacont, és a finomra vágott lilahagymát.
Betoljuk a sütőbe, majd 10 perc eltelte után a hőfokot 180 fokra mérsékeljük és további 15-20 perc alatt készre sütjük.