Diós fahéjas zabpelyhes muffin készült nálam, aminek a tetején isteni fahéjas cukormáz fénylik. Könnyű puha a tésztája, nagyon finom, percek alatt elfogyott.
Diós fahéjas zabpelyhes muffin
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
10 dkg zabpehely
15 dkg cukor
15 dkg liszt
5 dkg darált dió
12 dkg margarin
2 kávéskanál fahéj
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
2,5 dl tej
A tetejére:
2 dkg dió (darálva vagy durvára aprítva)
2 dkg zabpehely
2 dkg liszt
2 dkg margarin
2 evőkanál cukor
A mázhoz:
20 dkg porcukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál meleg víz
A díszítéshez:
felezett, egész, vagy durvára vágott dió
Elkészítés:
A margarint felolvasztjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
A lisztet elkeverjük a zabpehellyel, a dióval, a fahéjjal, a sütőporral, a cukorral és a sóval. A tojásokat egyesével a kihűlt margarinhoz keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összedolgozzuk.
A muffinformát kibéleljük muffin papírral, majd a mélyedéseket 2/3 részig megtöltjük a masszával.
A tetejére szánt morzsa alapanyagait egy tálba tesszük, és kézzel összemorzsoljuk. A morzsát egyenletesen eloszlatjuk a muffinok tetején.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A máz hozzávalóit egy tálban simára elkeverjük, majd a kihűlt muffinok tetejére csurgatjuk.
A tetejét dióval díszítjük.
Megjegyzés:
Ebből a mennyiségből kb. 20db közepes (4,5cm átmérőjű) muffin készíthető.