A panna cotta egy zseniális olasz desszert, amit kevés hozzávalóból, rövid idő alatt készíthetsz el, sokféleképpen. Ha több rétegtű panna cottát készítesz, csak arra kell nagyon figyelni, hogy az alsó rétegek eléggé megdermedjenek mielőtt ráteszed a következőt.
Ízlés szerint gyümölcsökkel is variálhatod.
Én most egy fehér-étcsokoládés panna cottát készítettem epres zselével a tetején.
Epres, csokoládés panna cotta
Hozzávalók 4 főre:
A fehércsokoládés panna cottához:
3 dl tej
3 dl habtejszín
1/2 vanília rúd magjai (vagy 1 kk. vanília esszencia)
2 tk. zselatinpor
1 evőkanál cukor
5 dkg fehér csokoládé
Az étcsokoládés panna cottához:
2 dl tej
2 dl habtejszín
1 tk. zselatinpor
1 evőkanál cukor
5 dkg étcsokoládé
1 tk. holland kakaópor (elhagyható)
Az epres réteghez:
20 dkg eper
5 dkg cukor
pici citromlé
1 kk. zselatinpor
A díszítéshez (ízlés szerint):
tejszínhab
eper
Elkészítés:
Félbevágjuk a vanília rudat, az egyik felének kikaparjuk a magjait majd a tejszínnel és a tejjel együtt lábosba tesszük, és közepes lángon felmelegítjük. Hozzáadjuk az apróra vágott fehér csokoládét és addig keverjük míg felolvad.
A csokoládés főzet alatt elzárjuk a gázt, és hozzákeverjük a cukorral elkevert zselatint.
Addig keverjük, amíg a zselatin és a cukor feloldódik benne.
Poharakba szedjük, hűtőbe tesszük ahol kb. 2-3 óra alatt megdermed.
A tejszínt és a tejet együtt lábosba tesszük, és közepes lángon felforraljuk. Hozzáadjuk a kakaóport és az apróra vágott étcsokoládét, majd addig keverjük míg felolvad.
A csokoládés főzet alatt elzárjuk a gázt,és hozzákeverjük a cukorral elkevert zselatint.
Addig keverjük, amíg a zselatin és a cukor feloldódik benne.
Poharakban lévő már megdermedt fehércsokis-vaníliás rétegre szedjük, hűtőbe téve kb 2-3 óra alatt megdermed.
Az epret megmossuk, felkockázzuk, és a cukorral együtt összetörjük. Hozzáadunk egy pici citromlevet, hogy megőrizze élénk színét, majd a zselatint belekeverve pár perc alatt összemelegítjük.
A langyosra hűlt epres zselét a panna cották tetején elosztjuk. Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.
Eperrel és tejszínhabbal díszítjük.