Ha szereted a gombát és a krémes ételeket, ez az egyszerű, tejszínes gombamártásban párolt sült-karaj is ízleni fog. A karajszeletekkel együtt egyszerű, mégis nagyon finom és laktató ebéd vagy vacsora alapja lehet. Ízlés szerint burgonya, rizs vagy tészta körettel is kínálhatod. Gyorsan elkészül, így hétköznapra is tökéletes választás lehet.
Karaj tejszínes gombamártásban
Hozzávalók 4 főre:
8 szelet karaj
1-2 ek. liszt
só
bors
1-2 ek. olaj vagy zsír
A gombás raguhoz:
50 dkg csiperke gomba
1-2 gerezd fokhagyma
2 dl főtőtejszín
1 tk. mustár
só
bors
friss petrezselyem
Ízlés szerint friss kakukkfű
Elkészítés:
A karajszeleteket kicsit ki klopfoljuk, majd megszórjuk sóval és borssal és megforgatjuk kevés lisztben.
Felhevített serpenyőben kevés olajon (vagy zsíron) süssük a húsok mindkét oldalát aranybarnára, és ha elkészültek, szűrőlapáttal szedjük ki őket egy tányérra.
A vöröshagymát, a gombát és a petrezselymet aprítsuk/szeleteljük fel.
Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a hús sült, szükség esetén még egy kevés zsiradék hozzáadásával pároljuk üvegesre elsőként a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ha szeretjük, ízesíthetjük egy kevés friss kakukkfűvel is.
Addig pároljuk amíg a gomba összeesik és levet ereszt.
A főzőtejszínt elkeverjük kevéske mustárral és a zúzott fokhagymával, majd adjuk a gombás raguhoz és keverjük össze.
Tegyük vissza a hús szeleteket és lefedve alacsony lángon pároljuk a szószban kb 10-15 percet.
Amikor már minden teljesen megpuhult, adjuk hozzá a felaprított petrezselymet is, és egy perc múlva zárjuk el alatta a lángot.
Burgonya pürével és párolt zöldségekkel tálaltam, de rizs vagy tészta köret is tökéletes választás mellé.
Tálaláskor tehetünk a tetejére tejfölt és megszórhatjuk petrezselyemmel, így még szemrevalóbb lesz a tányérunk.