Könnyű málnás túrós szelet ami veri az összes cukrászdai gyümölcsös süteményt. Egyszerűen mennyei, és egy szelet biztos nem lesz elég belőle senkinek.
Tökéletes választás, a hétvégi ebéd megkoronázásaként, vagy családi ünnepek, összejövetelek alkalmával.
Málnás túrós szelet
Hozzávalók (kb. 35×30 cm-es tepsihez):
A piskótához:
4 tojás
25 dkg cukor
10 ek. langyos víz
20 dkg liszt
2,5 dkg kakaópor (holland)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
50 dkg natúr krémtúró (vagy áttört darabos túró)
2 dl tejföl
200 ml tejszín
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
10 g zselatin (pl: Horváth Rozi)
100 ml víz
A málnazseléhez:
30 dkg málna
100 ml víz
pár csepp citromlé
3 ek. cukor
10 g zselatin
A díszítéshez:(tetszés szerint)
tejszínhab
pisztácia
menta vagy citromfű levelek
málna szemek
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojások sárgáját a langyos vízzel összehabosítjuk, majd a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük.
Belekeverjük a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet. A legvégén, lazán beleforgatjuk a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt magas falú szögletes tepsibe simítjuk. kb.30×35 cm.
160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
A túrót vagy natúr krémtúrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját, valamint a tejfölt tegyük egy tálba és keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan. A tejszínt verjük fel kemény habbá, és apránként forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt piskóta aljáról húzzuk le a sütőpapírt, majd a kakaós lapot tegyük vissza a formánk aljába.
Simítsuk rá a túrós krémet és tegyük 20 percre a fagyasztóba, hogy megdermedjen. (vagy 1 órára a sima hűtőbe)
Amíg a krém dermed, készítsük el a málnás zselét.
A málnazselé hozzávalóit a zselatin kivételével egy kisebb lábosban főzzük 2-3 percig, hogy a málna összeessen.
A zselatint elkeverjük a langyos málnapépben és alacsony lángon addig melegítjük, míg teljesen feloldódik benne.
Vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra.
A zselét simítsuk a túrókrém tetejére, majd tegyük a süteményt 2-3 órára, vagy akár egy egész éjszakára a hűtőbe.
Tálalás előtt tetszés szerint szeleteljük fel és díszítsük a tetejét tejszínhabbal, durvára vágott pisztáciával, mentalevéllel, málna szemekkel ízlés szerint.