Szaftos bakonyi húsgombóc ami mindig jó választás Meglepnél valakit egy finom ebéddel? – készítsd el neki. Tálalhatod tésztával de akár rizs vagy burgonya körettel is.
A kép nem lett az igazi, legközelebb majd újra fotózom 🙂
Bakonyi húsgombóc
Hozzávalók 4 főre:
A gombócokhoz:
50 dkg darált sertéshús
só
bors
őrölt kömény
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db tojás
A raguhoz:
3 dkg szalonna
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
30 dkg csiperkegomba
1 db paradicsom
8 dl alaplé (leveskocka vízben feloldva)
1 ek pirospaprika
só
bors
4-5 ek tejföl
2 ek liszt
1 csokor petrezselyem
A díszítéshez (elhagyható):
a félretett pirított szalonna
kápia paprika kockák
petrezselyem zöld
tejföl
Elkészítés:
A darált húst ízesítjük a sóval, a borssal, a köménnyel, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával, az apróra vágott hagymával, és beleütjük a tojást. Jó alaposan összekeverjük, majd tetszőleges, de nagyjából ugyanakkora gombócokat formázunk belőle.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy mélyebb serpenyőben elkezdjük kisütni a zsírját.
Mikor megpirult és kiengedte a zsírt, kivesszük a lábasból (félretesszük a tálaláshoz), majd a visszamaradt zsiradékba beledobjuk az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítjuk.
Ezután beletesszük a gombócokat, és oldalanként kb. 1-1,5 perc alatt körbepirítjuk őket.
Kivesszük a gombócokat is, majd mehet a helyére a cikkekre vágott gomba. A legnagyobb fokozaton pirítjuk, mert nagy a víztartalma, és ha nem elég forró az edény, akkor nem tud megpirulni.
Mikor a gombák összeestek és kaptak egy kis színt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot, és felöntjük az alaplével.Visszatesszük a gombócokat. Mikor elkezdett forrni, a tetejére szórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 25 percig főzzük. Mikor letelt a 25 perc, a gombócokat kivesszük a lábasból, és félretesszük.
A tejfölt elkeverjük a liszttel és hőkiegyenlítést végzünk, ami azt jelenti, hogy a ragu levéből kb.2 merőkanálnyit elkeverünk a tejfölös lisztben.
Ezután apránként belecsurgatjuk a habarást és folyamatosan kevergetve 1-2 perc alatt összeforraljuk.
Mikor kész, elzárjuk a hőt, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
A bakonyi húsgombócot tésztával tálaljuk, meglocsolva még egy kis tejföllel és megszórva a szalonna pörccel.
Én kápia paprika kockákat és csemegeuborka kockákat is tettem a tetejére.