Rizsfelfújtat viszonylag gyakran készítek, de így gyümölcsösen eddig még nem készítettem. Nagyon jót tett neki a narancshéjas, erdei gyümölcsös ízesítés, biztosan többször az asztalunkra kerül majd.
Erdei gyümölcsös rizsfelfújt
Hozzávalók (6 szuflé-formához) :
12 dkg rizs
1/2 liter tej
1 dl víz
2 tojás
10 dkg cukor
1 kávéskanál liszt (elhagyható)
2 dkg vaj (vagy margarin)
reszelt narancshéj (ízlés szerint lehet citrom helyette)
vanília vagy vaníliás cukor
10-15 dkg bogyós gyümölcs (jelen esetben mirelit)
Elkészítés:
A rizst a vízzel elkevert tejben a cukor felével, a narancs vagy citrom héjával és a vaníliával felforraljuk.
A tűzhely szélére húzzuk, amíg a szemek megduzzadnak. (Kevergetni nem szabad! Csak rázogatni)
A tojássárgáját a puha vajjal elkeverjük és hozzáadjuk a kihűlt rizshez.
Belekeverünk 1 kávéskanál lisztet, és a felvert tojáshabot.
Tűzálló formákat kivajazunk, kimorzsázunk, majd félig töltjük a masszával. Megpakoljuk a gyümölcs felével, majd befedjük a maradék rizses keverékkel.
A tetejét gyümölcsökkel díszítjük, majd 160-180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
Ebből a mennyiségből 6 kis szuflé formányi erdei gyümölcsös rizsfelfújt jön ki.