Ezt az isteni desszertet egy hűvös téli napon készítettem el fagyasztott szederből, de természetesen nyáron friss gyümölccsel is elkészíthető.
Vaníliás-szedres panna cotta
Hozzávalók:
A vaníliás panna cotta-hoz:
400 ml tejszín
200 ml tej
2 tk. zselatin
2 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai)
A szedres réteghez:
40 dkg szeder
2-3 ek. cukor
50 ml víz
1,5 tk. zselatin
A díszítéshez:
friss vagy mirelit szeder
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és felmelegítjük. Ha már langyos, hozzáadjuk a zselatint, és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg teljesen feloldódik benne. Felforralni nem szabad!
Langyosra hűtjük, majd elosztjuk 4-5 pohár aljában, és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
A szedret egy lábosba tesszük, majd hozzá adjuk a cukrot és kevergetve főzzük kb. 5 percig. Ezután levesszük a tűzről, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.
Az átpasszírozott szedres pépet tegyük vissza a tűzre, adjunk hozzá 50 ml vizet majd állandó keverés mellett szórjuk bele a zselatint. Melegítsük, amíg a zselatin elolvad, majd hűtsük langyosra.
Kanalazzuk a szedres zselét a megdermedt panna cotta tetejére, és tegyük a hűtőbe dermedésig.
Hidegen kínáljuk. Tálaláskor pár szem friss vagy mirelit szederrel díszíthetjük.