Egy próba adagot készítettem ebből a finom kekszből, hogy kipróbáljam a legújabb 3d sütipecsétjeimet. A minta is szépen benne maradt, a keksz is finom lett. Szuper karácsonyi mézes keksz, ami szépen becsomagolva ajándékba is adható.
Karácsonyi mézes keksz
Hozzávalók (40-50 db kekszhez):
5 dkg méz
10 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor (nálam barna nádcukor)
1 közepes tojás
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
2 teáskanál házi mézeskalács fűszerkeverék
+1 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A mézet a vajjal (vagy margarinnal) mikróban (vagy tűzhelyen) megolvasztjuk, de nem forraljuk fel, csak annyira melegítjük fel, hogy a margarin feloldódjon benne.
Belekeverjük a porcukrot, majd amikor langyosra hűlt hozzáadjuk a villával enyhén felvert tojást is.
Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket, majd összedolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A lehűlt és már nem ragadós tésztát lisztezett deszkán 3-3,5 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti kekszpecséttel, kiszúrókkal kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8 perc alatt készre sütjük.
Finom roppanós, karácsonyi mézes keksz a végeredmény, melyet pléh dobozban hetekig eltárolhatunk.
Ebből a mennyiségtől, a kiszúrók méretétől függően 40-50 db keksz készülhet.
Celofán zacskóba, vagy sütis dobozba csomagolva remek gasztroajándék is lehet.