Könnyű sütés nélküli desszertet készítettem. A gyümölcsök ízlés és szezon szerint variálhatók benne.
Gyümölcsös-tejfölös őzgerinc
Hozzávalók:
33×5 cm-es őzgerincformához
5 dl tejföl
2,5 dl habtejszín
2,5 dkg (1 tasak) zselatinpor
6 ek. porcukor (ízlés szerint)
1 citrom reszelt héja
25-30 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (friss vagy mirelit)
Elkészítés:
A tejfölt, a cukrokat, a reszelt citromhéjat és zselatinport egy edénybe öntjük, összekeverjük, és kis lángon felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel.
Felverjük a tejszínt, hozzáadjuk a kéz melegre hűlt joghurtos keverékhez, és simára keverjük vele.
Egy őzgerincformát folpackkal kibélelünk. Beleöntjük a tejfölös-tejszínes masszát, majd a tetejére szórjuk a bogyós gyümölcsöket és enyhén belenyomkodjuk őket. Legalább 3-4 óra hosszára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
Ha megszilárdult, a tálaló edényre borítjuk úgy, hogy az őzgerinc nyitott feléhez illesztjük, és hirtelen mozdulattal átfordítjuk. A folpackot óvatosan lehúzzuk róla. A gyümölcsös-tejfölös őzgerinc tetejét, gyümölcsökkel és citromhéjjal díszítjük.
Fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.