Szeretjük a linzert, amihez rengeteg recept található az interneten, újságokban, receptkönyvekben. Karácsonyi linzer készült végül, ami nagyon finom lett, és ezekkel a kiszúrókkal igencsak mutatós. Gasztroajándéknak is elkészíthető.
Karácsonyi linzer
Hozzávalók (kb. 40 kicsi linzerhez):
30 dkg finomliszt
1/4 csomag sütőpor
6 dkg porcukor
20 dkg puha vaj (vagy margarin)
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve (de készíthetjük naranccsal is)
A töltéshez:
lekvár (ízlés szerinti)
A tetejére:
porcukor
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, majd hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és összegyúrjuk a tésztát. Enyhén lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti linzer kiszúróval kiszaggatjuk. (Párban készítsük, minden telihez legyen egy lyukas is)
A leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.
A kiszaggatott linzereket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 7-9 perc alatt megsütjük.(vigyázzunk, hogy ne süssük túl) A tepsin hagyjuk kihűlni.
A kihűlt linzereket ízlés szerinti lekvárral párosával összeragasztjuk, majd ízlés szerint porcukorral megszórjuk. Azonnal fogyasztható, mert finom és omlós.
Töltés nélkül a natúr linzerek, jól záródó pléh dobozban hetekig is elállnak.