A karácsonyi sütis dobozba készítettük. Gyerekekkel is elkészíthető puha, narancsos puszedli. Légmentesen lezárt dobozban sokáig eláll és puha marad.
Narancsos puszedli
Hozzávalók:
(kb. 40 db puszedlihez)
5 dkg méz
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
3 ek. tejföl
30 dkg liszt
2 kk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj (őrölt)
1 kk. szegfűszeg (őrölt)
1 narancs reszelt héja
1 marék mazsola
A mázhoz:
1 tojás fehérje
15 dkg porcukor
2 ek. víz
pár csepp citromlé
Elkészítés:
A margarint a mézzel összemelegítjük. (de nem forraljuk fel)
A tojások sárgáját kikeverjük a tejföllel, a porcukorral,és a narancs reszelt héjával, majd a langyosra hűlt mézes keverékhez adjuk.
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, és a fűszerekkel, majd összekeverjük a nedves hozzávalókkal, és összeállítjuk a tésztát. Ízlés szerint beledolgozhatunk egy kis mazsolát is. Folpackba csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A kihűlt tésztából diónyi golyókat formázunk és ellapítjuk. Ebből a mennyiségből kb. 40-50 darab diónyi tésztagolyó készül, ami majd szépen megdagad a sütőben.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket egymástól 2-2,5 cm távolságra. 160 fokon kb.10perc alatt készre sütjük. Ne süssük tovább, mert kiszárad, ahogy egy kis színt kap az alja már el is készült.
A máz hozzávalót vízgőz felett kevergetve addig melegítjük, míg az ujjunkat beledugva csípi azt. (ez kb 50-60fok) Majd levesszük a vízről a még folyós mázat. A sütőből kivett forró puszedlikat egy ecset segítségével megkenjük a mázzal, majd száradni hagyjuk.
Nagyon finom, és azonnal puha puszedli, ami pléh dobozban tárolva hetekig eláll.