A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk, amit természetesen nem csak farsang alkalmával lehet elkészíteni. Ez a recept viszonylag kevés tojással készül, hiszen vannak 4 tojássárgája/50dkg liszt felhasználásával készülő receptek, de én erre a kevesebb tojással készülőre esküszöm. Sok-sok házi baracklekvárral a legfinomabb. 🙂
Farsangi fánk
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
50 dkg liszt
2 tojás sárgája
3 dl tej
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg margarin
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
kevés rum, vagy sütőlikőr
A tálaláshoz:
porcukor
lekvár
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy evőkanál porcukrot és egy evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy beinduljon.
A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a kovászt, a maradék tejet a rumot vagy likőrt, a citrom reszelt héját, a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel megdagasztjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.
Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.
Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-5 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 2-3 percig majd megfordítjuk és fedő nélkül, pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük. (Ha jól dolgoztunk, akkor szép szalagos lesz.)
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla, majd porcukorral meghintve, baracklekvárral kínáljuk.
A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek lesznek.
Ez a fánk ráadásul másnap is finom puha.