Amikor már nagyon unom a burgonyás köreteket, akkor szokott nálam terítékre kerülni a bulgur. Én nagyon szeretem, így zöldségekkel együtt pedig nagyon finom frissítő, ahogy egy egy uborka vagy paradicsom darabra harapunk rá.Csirke helyett rostonsült hallal is elkészíthetitek.
Bulgur saláta roston csirkecsíkokkal
Hozzávalók 4 főre:
A salátához:
200 ml bulgur
400 ml víz
1 kk. só
2 db paradicsom
1 db kígyóuborka
1 db lila hagyma
1 csokor petrezselyem
A húshoz:
1 egész csirkemell filé
ízlés szerinti fűszerek (vagy fűszersó)
2-3 ek. olaj
A joghurtos öntethez:
300 ml görög joghurt
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
1 kk. só
Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk majd ízlés szerint befűszerezzük, sózzuk, borsozzuk. Félre tesszük pihenni 20percre.
A bulgurt egy lábosba öntjük, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forróvízzel, megsózzuk és fedő alatt kb 10-15perc alatt készre főzzük. Időnként keverjük át. Ha úgy látjuk, hogy megpuhult, zárjuk el a tűzhelyet, majd hagyjuk lefedve, hogy beszívja az összes vizet.
Az uborkát, paradicsomot és a lilahagymát apróra felvágjuk és a már nem forró bulgurhoz keverjük. Egy csokor petrezselymet szintén apróra felvágunk és hozzákeverjük. (ha szeretjük egy kis fetasajtot is morzsolhatunk bele)
Egy serpenyőt felhevítünk, pici olajat öntünk bele, majd megsütjük benne a csirkecsíkokat.
A görög joghurtot a zúzott fokhagymával, sóval és friss kaporral ízesítjük.
A zöldségekkel felturbózott bulgurt a csirkemellcsíkokkal és joghurtos öntettel kínáljuk.