A sajttortában az a csodálatos, hogy elronthatatlan a tésztája, a krémje isteni finom és ezerféleképpen ízesíthető és variálható. Most erdei gyümölcsös öntettel készítettem, ami nagyon ízlett a családnak.
Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:
A sajttortához:
20 dkg zabkeksz
10 dkg mandula
7 dkg vaj
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
3 db tojás
4 dl tejszín
5 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2-3 ek. liszt
Az erdei gyümölcsös öntethez:
15+10 dkg mirelit erdei gyümölcs
6 dkg cukor (ízlés szerint)
0,5 dl víz
pár csepp citromlé
A tálaláshoz:
szeletelt mandula
Elkészítés:
A zabkekszet a mandula felével egy késes aprítóban morzsásra összetörjük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a kekszes-mandulás keverékhez adjuk és összekeverjük.
A mandula másik felét durvára összetörjük.
Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kenjük ki és a durvára tört mandulával vonjuk be.
Egy keverőtálban elkeverjük a krémsajtot a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (nem kell habbá verni!)
A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokon 45 percig sütjük.( célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém)
Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.
Amíg a torta pihen van időnk elkészíteni a szószt.
A 15 dkg mirelit gyümölcsöt a vízzel és a cukorral együtt alacsony lángon feltesszük melegedni. Amikor a gyümölcs szétesik, már folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon oda. Pár csepp citromlevet csepegtetünk hozzá, hogy megőrizze élénk színét. Ha összeforrt, egy szitán átpasszírozzuk, így kiszűrve belőle a magokat. A szószt visszatesszük a tűzhelyre és beleszórjuk a félretett 10 dkg gyümölcsöt és picit átmelegítjük, de csak annyira, hogy a gyümölcsök ne essenek szét. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük felhasználásig.
A kihűlt tortát porcukorral megszórva, az erdei gyümölcsös öntettel meglocsolva, és szeletelt mandulával díszítve kínáljuk.