Egy időben az egyik péknél lehetett kapni füstölt sajtos croissant, amit imádtam, de megszűnt. Azt még nem próbáltam meg reprodukálni. De füstölt sajtos hajtovány készült most nálam, ami van legalább olyan finom.
Füstölt sajtos hajtovány
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 tojás sárgája
1/2 dl olaj
2,5 dkg élesztő
1 ek. só
3 dl langyos tej
pici cukor
A töltelékhez:
10 dkg puha vaj vagy margarin
1 kicsi tojás (S-es)
1 kk. só
15 dkg reszelt füstölt sajt
1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)
A tetejére:
1 tojás
kevés reszelt sajt (trappista)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő üstjébe tesszük, lágy tésztát dagasztunk belőle és hagyjuk a duplájára kelni.
(kenyérsütőgép helyett a kézi robotgép dagasztó karjával, vagy a saját kezünkkel is megdagaszthatjuk a tésztát)
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és nagyon vékonyra kinyújtjuk. (amilyen vékonyra csak tudjuk)
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és megkenjük vele a kinyújtott tésztát.
Feltekerjük, mint a bejglit és rombusz alakúra felszeleteljük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól 2-3cm távolságra, majd kb. 20 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, a tetejét lekenjük a maradék felvert tojással, és megszórjuk kevés reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20perc alatt aranybarnára sütjük.