A gyümölcskenyér az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb karácsonyi sütemény
Gyümölcskenyér
Hozzávalók 3-4 formához:
4 tojás
90 dkg rétesliszt
74 dkg porcukor
3 sütőpor
3 pohár tejföl (kispoharas)
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
A tésztába:
Aszalt gyümölcsök vegyesen
dió, mandula, mogyoró
csokidarabok
A bevonáshoz: (2 rúdhoz)
15-20 dkg csokoládé
1 ek. olaj
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a szegfűszeget egy tálba tesszük és elvegyítjük. Beleütjük a 4 tojást, hozzáöntjük a 3 pohár tejfölt majd alaposan összekeverjük.
Belekeverjük az előzőleg apróra összevágott aszalt gyümölcsöket, magvakat, csokidarabokat.
Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott-kilisztezett őzgerincformába simítjuk, minden formát félig megtöltve. 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
Elkészítjük a csokimázat. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, hogy szép fényes legyen.
A kihűlt gyümölcskenyeret a csokimázzal bevonjuk. Tetszés szerint színes szórócukorral, szeletelt mandulával…stb díszítjük.