Zserbót készítettem, amiből nem sajnáltam ki a tölteléket, volt benne bőven, de hát így az igazi. Nekem ez a bevált receptem.
Klasszikus zserbó, sok töltelékkel
Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg margarin
6 dkg porcukor
3 tojás sárgája
12 dkg tej
csipet só
3 dkg élesztő
3 dkg sütőpor
A töltelékhez:
30 dkg cukor
50-60 dkg darált dió
1 kg lekvár (sárgabarack)
1 tk. fahéj
2 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
25 dkg csokoládé
2 ek. olaj
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Előkészítünk egy tepsit, kb. 35×38 cm-eset.
A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük, és összegyúrjuk. Ha elkészült, hengert formázunk belőle és a tepsink méretétől függően 4 vagy 5 részre osztjuk.
A diót, a cukrot, a fahéjas, a vaníliás cukrot és a citromhéjat elkeverjük.
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük vagy kibéleljük sütőpapírral.
Az első tésztacipót, lisztezett deszkán kinyújtjuk és a tepsi aljába fektetjük.
Lekvárt kenünk rá, és megszórjuk a diós keverékkel. Erre helyezzük a következő kinyújtott lapot, majd ismét a lekvár és a töltelék következik. Így folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók tartanak.
Legfelülre tésztalap kerül, majd egy villával megszurkáljuk a süteményünk tetejét, hogy a sütés közben keletkező gőz távozni tudjon.
Betesszük az előmelegített sütőbe és kb. 50 perc alatt megsütjük.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük az olajat, és a csokis mázzal bevonjuk a langyosra hűlt sütemény tetejét. A tetejét, ízlés szerint pirított dióval, szeletelt mandulával, vagy fehér csokival is díszíthetjük.
Másnap szeletelhető, de napokig/hetekig friss marad.
Megjegyzés:
Titka, hogy ne spóroljunk a töltelékkel, a lekvárral, és a csokimázzal a tetejéről. A lekvártól lesz, igazán szaftos.
Nem elírás, a tej dkg-ban van megadva, ha már úgy is elővesszük a mérleget a többi hozzávaló kiméréséhez így egyszerűbb.