Egy egyszerű recepttel is igazán fenséges desszertet készíthetsz. A nehéz nutellás töltelék helyett könnyű túrós krémmel és szezonális gyümölcsökkel kínálva garantáltan elkápráztatod a családot/vendégeket.
Ráadásul a nyári kerti partikhoz is tökéletesen bevethető desszert.
Próbáld ki te is.
Gyümölcsös palacsinta görög joghurtos túrókrémmel
Hozzávalók 4 főre:
A palacsintához:
2 db tojás
20 dkg liszt
3 dl tej
2 dl szódavíz
0,5 dl olaj
1/2 db citrom reszelt héja (elhagyható)
1 csipet só
1 ek. cukor
A túrókrémhez:
25 dkg túró
kb. 1 dl görög joghurt
2 ek. porcukor
1/2 db citrom leve
1/2 db citrom reszelt héja
1 kk vanília kivonat
A tálaláshoz:
idény gyümölcsök ízlés szerint
pisztácia ízlés szerint
Elkészítés:
Keverjük ki a palacsinta tésztát.
Egy keverőtálba mérjük bele a lisztet. Üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a csipet sót, a cukrot, a tejet és a reszelt citromhéjat. Robotgéppel keverjük csomómentesre.
Adjuk hozzá az olajat és hígítsuk tejszín sűrűségűre a szénsavas víz hozzáadásával.
Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük a palacsintatésztát!
Sütés előtt pihentessük legalább 10-15 percet.
Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk (a következő palacsintáknál erre már nincs szükség, maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából).
Egy merőkanálnyi adagot öntünk a serpenyőbe a tésztából. Hagyjuk, elterülni a serpenyőben és mindkét oldalán megsütjük.
Így járunk el az egész tésztamennyiséggel. Ebből a mennyiségből kb. 10 db palacsinta lesz.
Amíg a palacsinta tészta pihen készítsük el a túrókrémet.
A túrót tegyük egy tálba és villával törjük össze. Ízesítsük ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, vaníliával, citromlével és citromhéjjal.
Adjunk hozzá annyi görög joghurtot, hogy finom krémesre ki tudjuk keverni, majd tegyük a hűtőbe felhasználásig.
A kihűlt palacsintákat töltsük meg túrókrémmel és hajtsuk háromszög formára vagy így ahogy én a képen.
Ízlés szerinti gyümölcsökkel a tetején kínáljuk.
Aki szereti megszórhatja egy kis durvára vágott pisztáciával is.
Megjegyzés:
A krémet porcukor helyett por édesítővel is elkészíthetjük. Folyékony édesítő használata esetén figyeljünk, hogy ne legyen túl híg a töltelék.