Ahány ház annyi recept. Ilyen a házi bolognai spagetti is, amire mindenkinek van egy bevált receptje. Mi így szeretjük.
Házi bolognai spagetti
Hozzávalók 4 főre:
1 vöröshagyma
1 sárgarépa
1 fehérrépa
10 dkg füstölt szalonna
1/2 kg darált marhahús (vagy sertés)
kakukkfű
bazsalikom
oregano
2 db paradicsom
1 kicsi dobozos sűrített paradicsom
1-2 ek. olaj
cukor
só
1 kiskanál pirospaprika (elhagyható)
A tálaláshoz:
25 dkg spagetti tészta
Ketchup (elhagyható)
reszelt sajt
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, megpirítjuk egy kevés olajon, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát. Miután a hagyma is megdinsztelődött, mehet bele a reszelt sárgarépa, a reszelt fehérrépa és a darált hús.
Amikor a hús is megpirult, akkor rakhatjuk bele a kockákra vágott paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a fűszereket. (Én szoktam bele tenni egy kiskanál pirospaprikát is, de ez elhagyható.)
Sózzuk és ha a sűrített paradicsom nem volt elég édes tegyünk bele egy teáskanálnyi cukrot is. Kevés vizet öntünk alá és addig főzzük amíg be nem sűrűsödik az egész.
A tésztát lobogó sós vízben kifőzzük, majd a bolognaival a tetején, reszelt sajttal bőven megszórva tálaljuk.