Könnyű, juhtúrós tésztás mini lángoskák. A tejfölös kence és a ropogósra sült húsos szalonna nem maradhat el a tetejéről.
Juhtúrós mini lángos
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
10 dkg juhtúró
2 dkg élesztő
1 tk. só
1 kk. cukor
1 dl joghurt
1 dl langyos tej
1 dl víz
1/2 dl olaj
A fokhagymás kencéhez:
3 duci gerezd fokhagyma
0,5 dl víz
1 kk. só
A tejfölös kencéhez:
200 ml tejföl
1 csokor kapor
só
A tetejére ízlés szerint:
füstölt húsos szalonna (pl. kolozsvári)
lilahagyma
kapor
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba tesszük. A közepére mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a langyos tejet és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő felfusson.
Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót és hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle és folpackkal letakarva meleg helyen kb.40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta megkel elkészítjük a fokhagymás és a tejfölös kencét és előkészítjük a feltéteket.
A fokhagyma gerezdeket fokhagymatörővel összezúzzuk, majd a vízzel és a sóval elkeverjük, felhasználásig félretesszük.
A kaprot apróra vágjuk a tejfölhöz adjuk ízlés szerint megsózzuk és elkeverjük.
A szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben ropogósra sütjük. A lilahagymát felszeleteljük.
Az időközben megkelt tésztából kisebb golyókat formázunk, de óvatosan, hogy ne nyomjuk ki belőle az összes levegőt. Pár percig pihentetjük, amíg a serpenyő bemelegszik.
A golyókat olajos kézzel 3-5 mm vastagra ellapogatjuk majd vékonyan kiolajozott serpenyőben mindkét oldalán aranyszínűre sütjük.
A megsült lángoskákat konyhai papír törlőre szedjük.
Ízlés szerint megkenjük a kencékkel és megpakoljuk sült szalonnával, lilahagymával.
Természetesen reszelt sajtot is szórhatunk rá.
Egy leves után második fogásként is tökéletes 🙂