Roppanós kakaós sütipecsétes keksz karamell krémmel készült nálam a karácsonyi sütis dobozba. A megmaradt karamellkrém üvegbe zárva a hűtőben pár hétig eltartható, és más finomságokhoz is felhasználható.
Kakaós sütipecsétes keksz karamell krémmel
Hozzávalók (kb 35-40 darabhoz):
30 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
18 dkg hideg vaj (vagy margarin)
2 ek. holland kakaópor
1 tojás sárgája
1-2 ek. tejföl
1 tk. sütőpor
A karamell krémhez:
2-3 tubus sűrített tej
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a kakaóport és a sütőport elkeverjük. Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat (vagy margarint) és elmorzsoljuk. A tojássárgája és szükség szerint 1-2 evőkanál tejföl hozzáadásával összeállítjuk a tésztát.
A tésztagombócot folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Sütipecséttel mintát nyomunk a tésztakorongokba.
A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek.
Elkészítjük a karamellkrémet:
A sűrített tejet egy befőttes üvegbe nyomjuk, majd a kupakkal lezárjuk a tetejét. Az üveget egy lábosba állítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a sűrített tej szintje felett 2 ujjnyival érjen. Lefedjük a lábost, majd alacsony lángon, 3 órán át főzzük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőbe tesszük felhasználásig, ahol még sűrűsödni fog.
A sűrű és finom karamellkrémmel párosával összeragasztjuk a kekszeket.
Ízlés szerint mogyorókrémmel vagy más krémmel is összetölthetjük a kekszeket.