A babsólet az egyik kedvenc babos egytálételem. Most csirkemellel és sok füstölt hússal és kolbásszal készült. Friss kenyérrel az igazi.
Babsólet
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg szárazbab (egy éjszakát beáztatni)
30 dkg füstölt hús
fél csirkemell filé
1 szál kolbász
2 szelet húsos szalonna (pl kolozsvári)
1 fej hagyma
2 evőkanál zsír
1 csapott ek. pirospaprika
1 ek. liszt
1 kisebb paradicsom
2 szelet tv paprika
vegeta (lehetőleg házi)
só, bors
2 db kemény tojás
Elkészítés:
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, ahol majd valamennyire megdagad. Másnap leszűrjük.
A hagymát apróra felvágjuk, és a zsíron megdinszteljük. Rászórjuk a paprikát és félre húzzuk. Belekeverjük a babot, megszórjuk a liszttel, majd sóval, borssal, vegetával ízesítjük.
A hőálló tálban elhelyezzük a szalonna szeleteket, rárakjuk a hagymás bab felét. Utána jön a nagyobb darabokra vágott füstölt hús és csirkemellfilé. A feldarabolt kolbász, a karikákra vágott paradicsom és a paprika szeletek.
Befedjük a maradék hagymás babbal, és felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi. (a vizet sütés közben pótolni kell, mert ha kiszárad az étel akkor nem lesz finom)
Lefedjük és hőlégkeverésen 175 fokon kb. 3-4 órát sütjük.
A kemény tojásokat a sütés utolsó 20 percében rakjuk bele.
Friss kenyérrel kínáljuk.