Isteni, káposztás hajtogatott pogácsa. Kis méretben aprósütemény, nagyobb méretben készítve akár péksütemény is lehet. Iskolába uzsonnára is csomagolható.
Káposztás hajtogatott pogácsa
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg liszt
1 tojás
10 dkg vaj vagy margarin
1 tk. só
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 kiskanál cukor
A káposztához:
30-40 dkg káposzta
1-2 ek. olaj
1 tk. cukor
só
bors
A tetejére:
1 tojás
szezámmag
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük. Sózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Az olajon kicsit megpirítjuk a cukrot, és hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát. Borsozzuk és készre pároljuk.
Az élesztőt a langyos tejjel, és a cukorral felfuttatjuk. Majd a sóval elkevert liszthez adjuk a margarinnal és tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát.
Lisztezett deszkán 5mm vastagra nyújtjuk,hosszában háromrét és keresztben kétrét hajtogatjuk. Letakarva duplájára kelesztjük majd újra kinyújtjuk.
Rákenjük a káposztás tölteléket, újra hajtogatjuk és kelesztjük.
Ha megkelt, kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk a tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, összedaraboljuk és előmelegített sütőben 200 fokon kb 25-30 perc alatt megsütjük.