A kelt tészta és a szilva nagyon jó páros. Egy finom szilvás csigatorta készült most nálam amit vanília sodóval kínáltam.
Szilvás csigatorta
Hozzávalók 6 főre:
A tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
7,5 dkg vaj vagy margarin + a formához
2 dl langyos tej
1 tojás
A szilvás töltelékhez:
25 dkg szilva
8 dkg cukor
1 kk. fahéj
1 kk. étkezési keményítő
2-3 ek. víz
A locsoláshoz:
4-5 ek. tej
1 cs. vaníliás cukor
A tálaláshoz: (opcionális)
porcukor
vaníliasodó
Elkészítés:
A liszthez keverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom reszelt héját. A közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a langyos tejet és pár percig pihentetjük, hogy az élesztő beinduljon.
A vajat/margarint felolvasztjuk, majd a tojással együtt a liszthez adjuk. A robotgép dagasztóbetétjével simára-fényesre kidolgozzuk, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
A szilvát kimagozzuk, és apró kockákra felvágjuk. A cukorral, a fahéjjal együtt feltesszük melegedni, hogy kicsit összeessen és levet engedjen. A keményítőt kikeverjük egy kis vízzel, majd a szilvához adjuk és besűrítjük vele a szilva levét. A tűzről lehúzva hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalappá nyújtjuk, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket és feltekerjük mint a bejglit.
Kb. 4 centiméteres csigákat vágunk belőle, majd vágott felükkel lefelé kivajazott piteformába vagy tortaformába sorakoztatjuk őket, kicsi helyet hagyva köztük, mert még kelni fognak.
20 percet pihentetjük, amíg a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Betesszük a sütőbe és 45-60 percig sütjük. A sütés vége előtt 15 perccel óvatosan megkenjük/meglocsoljuk a csigák tetejét a vaníliás cukros tejjel és készre sütjük.
Ízlés szerint porcukorral megszórva és vanília sodóval kínáljuk. Természetesen sodó nélkül is nagyon finom.