Tökéletes házi hamburger buci, vastag és szaftos húspogácsa, ropogósra sütött bacon, házi káposztasalátával és ízlés szerinti zöldségekkel megpakolva, hamburger szósszal megöntözve. A sok belepakolt sült bacon miatt lett a neve bacon burger és elhihetitek nekem, hogy egyszerűen mennyei. Megéri rászánni az időt és elkészíteni.
Bacon burger
Hozzávalók 9 darabhoz:
A zsemléhez:
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
A kenéshez:
1 tojás
A tetejére:
szezámmag (jelen esetben fekete)
A húspogácsához:
1 kg marhahús darálva
só, bors
A zsemlébe:
200 g szeletelt bacon
szeletelt hagyma
káposzta saláta (vagy csalamádé)
paradicsom
9 szelet sajt
A hamburger szószhoz:
4 ek. majonéz
6 ek. ketchup
2 tk. mustár
1 fej lilahagyma
3-4 db csemegeuborka
só, bors
Elkészítés:
A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 9 egyforma darabba vágjuk a tésztát. (kb. 10-12 dkg/db)
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek.
Amikor a kis gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lila-hagymát és csemegeuborkát, majd ízlés szerint fűszerezzük a sóval és borssal. Betesszük a hűtőbe.
A marhahúst sózzuk-borsozzuk, majd 9 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. (kb. 10-12 dkg/gombóc.)
Egy grillserpenyőt vékonyan kiolajozunk, majd kisütjük rajta a bacon szalonnát.
A visszamaradt zsiradékon a felhevített serpenyőben kisütjük a kerekre lapogatott húspogácsákat. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.
A házi készítésű zsemléket kettévágjuk, teszünk bele egy kevés hamburgerszószt, rá a káposztasalátát, paradicsom szeleteket, sült bacont, majd a még forró sajtos hamburgerhús következik. Amire lila hagyma szeleteket és hamburgerszószt teszünk. A zsemle tetejét a helyére tesszük, és el is készült a jól megpakolt szaftos hamburgerünk.
Megjegyzés:
A házi hamburger nyomába se ér gyors-éttermi társainak. Próbáljátok ki ti is, megéri 🙂
Ebből a mennyiségből 9 db szép nagy hamburgerünk lesz ami 6-9 főnek elegendő mennyiség.