Imádom a dinsztelt káposztát. Most egy kelt tésztás sajtos stanglit készítettem belőle. Finom puha lett, próbáljátok ki bátran. Kis méretben készítve apró sütinek, nagy méretben reggelire, iskolásoknak tízóraira is tökéletes.
Káposztás stangli
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csapott ek. só
25 dkg vaj (vagy margarin)
1 kisebb tojás
1 kis pohár tejföl (150 g)
1 tk. cukor
1 tk. ecet
1/2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
A dinsztelt káposztához:
30-40 dkg káposzta
3 ek. olaj (vagy zsír)
só
bors
A tetejére:
1 tojás
szezámmag (jelen esetben fekete)
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, majd a zsiradékon megdinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük. Félre tesszük hűlni.
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és 1 evőkanál lisztet majd elkeverjük. Pici lisztet a tetejére szórunk, majd félretesszük, hogy felfusson.
A maradék lisztet egy tálba tesszük, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. A közepébe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő, a tejföl, a tojás és az ecet.
Összegyúrjuk. Akkor jó, mikor sima felületű tésztát kapunk. 30 percre a hűtőbe tesszük, fóliába csomagolva.
Pihentetés után lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Elosztjuk rajta a töltelék felét, majd hajtogatjuk és 30 percig pihenni hagyjuk. Pihentetés után újra kinyújtjuk, megkenjük a maradék töltelékkel, hajtogatjuk, és ismét pihentetjük.
A 30 perc letelte után, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és 1,5-2 centis csíkokra vágjuk, majd feldaraboljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 30 percig kelni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.