A boltokban már rengeteg formájú linzerkiszúrót kapni, így készült nálam karácsonyi diós linzer, aranyos mini karácsonyos formákkal. Összetöltés nélkül, pléh dobozban hetekig is eltarthatjuk, csak a fogyasztás előtti nap töltsük össze.
Karácsonyi diós linzer
Hozzávalók 6 főre:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 kk. citromlé
A tetejére:
1 tojás
5 dkg darált dió
2 ek. cukor
A töltelék:
lekvár (ízlés szerint)
Elkészítés:
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalót hozzáadva összeállítjuk a tésztát. A tésztacipót, folpackba csomagoljuk és 1-2 órára hidegre tesszük.
A hűtőből kivéve, enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd tetszés szerinti linzer szaggatóval kiszaggatjuk. (Ugyanannyi teli és lyukas formát készítünk)
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a lyukas linzerek tetejét felvert tojással megkenjük, majd megszórjuk a cukorral elkevert darált dióval.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
Mikor kihűltek, ízlés szerinti lekvárral összeragasztjuk a teli, és a lyukas formákat.
Pléhdobozba tesszük, ahol napokig eláll. (lekvárral való összeragasztás nélkül hetekig is eltarthatjuk)