Gyermekkorom egyik kedvenc süteménye a Kati szelet (Katóka). Ez lett idén az egyik karácsonyi sütink.
Kati szelet (Katóka)
Hozzávalók (30×35 cm-es tepsihez):
A tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 cs. sütőpor
3 tojás sárgája
kb. 1 dl tej
A töltelékhez:
a tésztából sült egyik lap
tej (kb 80-100ml)
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 ek. kakaópor (holland)
3 ek. sárgabarack lekvár
2 cs. vaníliás cukor
rum vagy rumaroma
A kenéshez:
3-4 ek. sárgabarack lekvár
A tetejére:
3 tojás fehérje
25 dkg porcukor
reszelt csokoládé
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk, majd három egyforma részre osztjuk. Mindegyiket külön külön kinyújtjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt megsütjük.
A két legszebb lapot félretesszük, a harmadikat összetörjük/morzsoljuk és meglocsoljuk egy kevés tejjel, hogy jól megszívja magát.
A puha margarint kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a kakaóport, majd összekeverjük az időközben megpuhult tésztamasszával. Rummal vagy rumaromával és a sárgabaracklekvárral ízestjük. (Ha túl lágynak találjuk a tölteléket, adjunk hozzá kevés darált kekszet vagy összetört babapiskótát.)
Az egyik egész lapot letesszük egy tepsi aljára, vékonyan megkenjük lekvárral majd rásimítjuk a tölteléket. A felső lap alsó felét szintén meglekvározzuk, majd a töltelékre fordítjuk és rányomkodjuk.
A tojásfehérjét vízgőz felett kemény habbá verjük a porcukorral, majd a sütemény tetejére simítjuk és villával megcifrázzuk. reszelt csokoládéval vagy kakaóval megszórjuk és egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a hab megdermedjen, a lapok megpuhuljanak és az ízek kellőképpen összeérjenek.
Másnap, szeletelve kínáljuk.