Sokat gondolkoztam, hogy milyen sós készüljön a hétvégén, erre a finom kelt, túrós pogácsára esett a választásom. Puha és nagyon finom.
Kelt, túrós pogácsa
Hozzávalók 4 főre:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
20 dkg margarin
25 dkg tehéntúró
1,5 dl tejföl
1 csapott evőkanál só
0,5-1 dl tej
1 kiskanál cukor
A lekenéshez:
1 tojás
Elkészítés:
Fél dl tejet meglangyosítunk, elkeverünk benne 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felfusson.
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, hozzáadjuk a felkockázott margarint és a túrót, majd alaposan elmorzsoljuk.
A közepébe fészket készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt és a tejfölt, majd alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha szükséges, adjunk még hozzá tejet vagy lisztet. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket úgy, hogy maradjon köztük hely, mert sütés közben megnőnek. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt szép pirosra megsütjük a pogácsákat.