Kedvencem a sztrapacska, most egy kicsit reformosabb formában zablisztes galuskával készítettem el.
Zablisztes juhtúrós-hagymás sztrapacska
Hozzávalók 2 főre:
30 dkg tisztított burgonya
10 dkg zabpehelyliszt
1 tojás
só, bors
6 dkg húsos szalonna
1 tk. olívaolaj
10 dkg juhtúró
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
tejföl (ízlés szerint)
A tálaláshoz: (Elhagyható)
kápia vagy kaliforniai paprika
petrezselyem
Elkészítés:
A burgonyát finomra reszeljük, majd kinyomkodjuk a levét. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tojást, a zablisztet, és összedolgozzuk a tésztát.
Jóval tömörebb tésztát kell kapnunk, mint a klasszikus nokedli tészta, és jó ragacsosat.
Sós, forró vízbe szaggatjuk, és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul, és a galuskák a víz felszínére úsznak.
Egy lábosban kevés olajat hevítünk, beledobjuk a felkockázott szalonnát, és az apróra vágott hagymákat. Megpirítjuk őket, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és rámorzsoljuk a juhtúrót.
A kifőtt galuskát leszűrjük, átmossuk hideg vízzel, majd a juhtúrós szalonnára szedjük. Összeforgatjuk, ha tejfölt is keverünk bele sokkal szaftosabb lesz.
Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemmel és kápia paprikával kínáljuk.