Oreó őrület van nálunk 🙂 Kevert meggyes, oreós túrókrémmel készült a hétvégi ebéd mellé nálunk. Hamar elfogyott, nagyon finom lett. Jól összejött a túrókrém az oreo és a meggyes alaptészta. A csoki persze nem maradhatott el a tetejéről.
Kevert meggyes, Oreós túrókrémmel
Hozzávalók 8 főre:
35 dkg liszt
15 dkg cukor
4 db tojás
1,5 dl tej
1,5 dl étolaj
2 ek. kakaópor
1 cs. sütőpor
kb. 30 dkg magozott meggy
A krémhez:
25 dkg túró
1 dl görög joghurt
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
60 ml víz
8 g zselatin (Horváth Rozi)
1,5 dl tejszín (hulala)
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
5 db oreo keksz
A csokimázhoz:
1 dl tejszín (hulala)
100 g étcsokoládé
A díszítéshez:
1 dl tejszín
meggy szemek
oreo keksz
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral kézi robotgéppel fehéredésig keverjük, majd hozzá adjuk a tejet, az étolajat és végül a sütőporral elkevert lisztet.
A tészta massza felét, sütőpapírral bélelt kb 25×30 cm-es tepsibe simítjuk.
A másik felébe belekeverjük a kakaóport, majd a sárga tészta tetejére simítjuk. A meggy szemeket enyhén belisztezzük és a tészta tetejére szórjuk.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
Amíg a tészta sül és hűl elkészítjük a krémet.
A túrót a joghurttal egy botmixer segítségével törjük össze, szinte krémesre. Adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és héját és keverjük simára.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Kevergessük, amíg langyosra hűl, majd öntsük a túrós krémhez és keverjük el alaposan.
Az oreo kekszeket tegyük egy zacskóba és törjük apróra/morzsásra.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd az oreo keksz morzsával együtt apránként forgassuk a túrós krémbe.
A kihűlt lap aljáról húzzuk le a sütőpapírt, majd a lapot helyezzük vissza a forma aljába. Simítsuk rá az oreós túrókrémet és tegyük a fagyasztóba 15-20 percre, hogy megdermedjen.
A mázhoz a tejszínt egy lábosba öntjük és felmelegítjük (de nem forraljuk fel!), majd lehúzzuk a tűzről és beleszórjuk az apróra vágott étcsokoládét. Folyamatosan kevergetjük, míg a csokoládé felolvad és fényes csokimázat kapunk.
A langyosra hűlt, sűrű csokoládés mázat a megdermedt túrókrém tetejére kanalazzuk, és egy spatula segítségével óvatosan elsimítjuk.
Tegyük a hűtőbe pár órára, hogy kellőképpen megszilárduljon.
Tálalás előtt ízlés szerint tejszínhabbal, félbevágott oreo kekszekkel és meggyszemekkel díszítjük, és szeletelve kínáljuk.