A székely lepény egy juhtúrós tésztájú lángos fajta. Nekünk nagyon ízlett, sok kapros tejföllel, ropogósra sütött kolozsvári szalonnával valamint lila hagyma karikákkal a tetején a legfinomabb.
Székely lepény
Hozzávalók 4 főre:
A lepényhez:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 tk. só
0,5 dl olaj
10 dkg juhtúró (vagy brindza)
1 dl tej
1 dl natúr joghurt
1 dl víz
1 kk. cukor
A sütéshez:
2 dl olaj
A tetejére:
1 tejföl (330g)
kapor (el is hagyható)
250 g kolozsvári szalonna (de lehet bármilyen más finom füstölt szalonna)
1 fej lilahagyma
Elkészítés:
A lisztet egy mély tálba tesszük. A közepére mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a langyos tejet és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő felfusson.
Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle. Cipót formázunk belőle, és folpackkal letakarva meleg helyen kb.40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
(A dagasztás természetesen kenyérsütőgép dagasztás programján vagy dagasztógépben is elvégezhető.)
A megkelt tésztából óvatosan golyókat formázunk és egy tálcára sorakoztatjuk őket. (Készíthetünk kisebbeket és nagyobbakat tetszés szerint)
Egy serpenyő aljába kevés olajat öntünk, annyit amennyi vékonyan ellepi azt. Felhevítjük, majd a lángot közepesre mérsékeljük.
A gombócokat olajos kézzel lepényekké lapogatjuk, majd egyet a forró olajba teszünk. Addig sütjük amíg a felső oldalán hólyagok jelennek meg, ekkor átfordítjuk és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.
Így járunk el a többi lepénnyel is.
A kaprot apróra vágjuk, majd a joghurtba keverjük és ízlés szerint picit megsózzuk.
A szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben megsütjük.
A lilahagymát felkarikázzuk.
A lepényeket a kapros tejföllel megkenve szalonnával, lilahagymával megpakolva kínáljuk.
Ízlés szerint fokhagymás kencét is készíthetünk rá. Pár gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerinti sóval és kevés vízzel felöntve.
Megjegyzés: