Egyszerűen imádom a hamburgert, azt az igazit, amit ha beleharapsz az álladon csöpög le a szósz. Hát valljuk be, ezt nem igazán lehet szépen enni. Nem vagyok ellene a gyorsétterminek sem, de azért ez-az igazi. Az egész család kedvence a dupla-sajtos marhaburger. Házi bucival vastag húspogácsával és megpakolva minden jóval.
Dupla-sajtos marhaburger
Hozzávalók 6 burgerhez:
A zsemléhez:
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás
100 g joghurt
A kenéshez:
1 tojás
A tetejére:
szezámmag (fekete)
A húspogácsához:
80 dkg marhahús darálva
só, bors
1 tk. mustár
2 tk. ketchup
1 kis fej vöröshagyma finomra reszelve
A zsemlébe:
káposzta saláta
paradicsom
12 szelet sajt
A hamburger szószhoz:
4 ek. majonéz
6 ek. ketchup
2 tk. mustár
1 fej lilahagyma
3-4 db csemegeuborka
só, bors
Elkészítés:
A zsemle hozzávalót a kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, majd dagasztó programra állítva hagyjuk, hogy a gép dagassza-kelessze a tésztát. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 6 egyforma darabba vágjuk a tésztát.
Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól kicsit távolabb, hiszen még kelni fognak. Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljenek.
Amikor a gömböcök megkeltek, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 perc alatt megsütjük. Szép nagy zsemlék lesznek.
Elkészítjük a hamburger szószt. A majonézt, ketchupot, és a mustárt egy tálkában összekeverjük. Hozzáadjuk a nagyon apróra vágott lilahagymát és csemegeuborkát, majd ízlés szerint fűszerezzük a sóval és borssal. Betesszük a hűtőbe.
A marhahúst sózzuk-borsozzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát a ketchupot és a mustárt majd alaposan összedolgozzuk. 6 egyforma méretű gombócot formázunk belőle. (kb 12-13 dkg/ gombóc.)
Egy grillserpenyőt felhevítünk, vékonyan kiolajozunk, majd a kerekre lapogatott húspogácsák mindkét oldalát megsütjük benne. Még forrón, minden húspogácsa tetejére 1-1 szelet sajtot teszünk.
A házi készítésű zsemléket kettévágjuk, Mindegyikbe teszünk egy kevés hamburgerszószt, rá a paradicsom szeleteket, egy szelet sajtot, majd a még forró sajtos hamburgerhúst. A tetejére egy kevés hamburgerszósz és káposztasaláta következik, végül a zsemlék teteje.
Azonnal fogyasztjuk. Jó étvágyat kívánok!
Megjegyzés:
Nyáron kerti grillsütőn vagy tárcsán is megsüthetjük a húspogácsákat, elvégre úgy az igazi.