Nagyon omlós és finom sültet készítettem ebédre. A magyaros legyező karaj, egy kolbásszal, szalonnával, hagymával, paprikával és sajttal töltött ízletes sült hús. Tetszés szerint más hozzávalókkal is megtölthető, ennek csak a fantáziánk szab határt. Szeletelésnél szép szeleteket kapunk, ha úgy vágjuk fel mint a méteres kalácsot, így mindenkinek jut a töltelékből és a húsból egyaránt.
Magyaros legyező karaj
Hozzávalók 4-5 főre:
1-1,5 kg csontozott karaj (karaj filé)
1 szál kolbász
20 dkg kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
1 db kaliforniai paprika (de lehet tv paprika is)
5-6 szelet sajt
2 gerezd fokhagyma
2 tk. só
1 kk. bors
1 tk. pirospaprika
1 csipet őrölt kömény (ízlés szerint)
1/2 dl száraz vörösbor
A köret:
Steak burgonya
Görög saláta
Elkészítés:
A karajt kb 1 centinként bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen alul kb 1,5 cm-t egyben hagyunk. A sót, a pirospaprikát, a borsot és a köményt egy tálkában elkeverjük és alaposan bedörzsöljük vele a karajt kívül és belül a szeletek között is. A fokhagymagerezdeket összezúzzuk és szintén bedörzsöljük vele a húst kívül-belül.
A kolbászt, a szalonnát, a hagymát és a paprikát felszeleteljük, majd a zsebeket tetszés szerint megtöltjük velük. Egy-egy zsebbe sajtot is teszünk.
Betesszük egy hőálló sütőedénybe, alá öntjük a bort, behúzzuk a tálat egy nagyméretű sütőzacskóba, majd lyukat vágunk a gőznek, hogy távozni tudjon sütés közben. 160 fokra előmelegített sütőben 2 óra alatt lassan sütve puha lesz és omlós. A végén a zacskót felvágjuk és 10 percig nélküle sütjük, így szép piros lesz.
Burgonya vagy rizs körettel és tetszés szerinti salátával kínáljuk.