A könnyű, kicsit fanyar citromos-málnás kuglófot jól kiegészíti az édeskés, tejszínes-mascarpones krém. Mirelit és friss málnával is elkészíthető, így az év bármely szakában a család asztalára kerülhet. Egy finom tea mellé is tökéletes választás.
Málnás citromos kuglóf
Hozzávalók:
20-25 dkg porcukor (ízlés szerint)
4 db tojás
1 dl olaj
1 dl tej
1 db citrom reszelt héja
1-1,5 db citrom leve (ízlés szerint)
25 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
10 dkg málna (mirelit is jó)
A tálaláshoz: (elhagyható)
25 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
1 ek. porcukor
málna szemek
Elkészítés:
A sütőt 170 fokra előmelegítjük alsó-felső sütéssel. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá felverjük.
A sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet, a citrom levét, és elkeverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, és a reszelt citromhéjat. A végén beleforgatjuk a fehérjehabot is. Egy kuglóf formát kivajazunk, kilisztezünk, és beleöntjük a citromos massza felét. Majd eloszlatunk rajta 5 dkg málnát, és rásimítjuk a maradék tészta masszát. A maradék málnát eloszlatjuk rajta úgy, hogy félig belenyomjuk a tésztába.
Betesszük az előmelegített sütőbe, ahol 35-40 percig sütjük, majd tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. (légkeverésen elég neki a 160 fok is) Az első 30 percben a sütőt nem szabad kinyitni!
Miután kivettük a sütőből, egy tálaló tányérra borítjuk így szépen el tudjuk róla távolítani a formát ahogy hűlni kezd.
A mascarponet a tejszínnel és a porcukorral krémesre keverjük.
A felszeletelt kuglófot a mascarpones krémmel és málna szemekkel a tetején kínáljuk.