Finom, krémes torta készült egy családi szülinapra. Könnyű piskóta, finom, főzött, narancsos krémmel rétegezve.
Narancsos vaníliakrémes torta
Hozzávalók 24 cm-es formához:
A tortalapokhoz:
2×2 db tojás
2×8 dkg porcukor
2×10 dkg liszt
2×1 cs. vaníliás cukor
2×1/2 cs. sütőpor
A lapok kenéséhez:
kb 2 dl narancs vagy sárgabarack lekvár
A krémhez:
3 dl tej
fél rúd vanília
3 db tojás sárgája
1,5 dkg zselatin
20 dkg cukor
1 narancs reszelt héja
4 dl tejszín
5 dkg cukrozott narancshéj
A díszítéshez:
2-2,5 dl tejszín
2 cs. vaníliás cukor
1 cs. habfixáló
pirított mandulaforgács
cukrozott narancshéj
pisztácia (elhagyható)
Elkészítés:
Első lépésként két lapot sütünk a piskótából az alábbiak szerint.
Egy tálba teszünk 2 egész tojást, 8 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot és habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a fél csomag sütőporral elkevert 10 dkg lisztet és elkeverjük. A piskótamasszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
A piskóta hozzávalók másik feléből ugyanígy elkészítjük a piskótát. Így két egyforma vékony piskótalapot kapunk. Melyeket miután kihűltek ketté vágjuk. Így 4 lapunk lesz.
Elkészítjük a krémet.
A tejet a felhasított vaníliával felforraljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni és leszűrjük. A porzselatint kevés vízben feloldjuk. (addig keverjük amíg feloldódik.)
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a narancshéjjal, majd apránként hozzáadjuk a kihűlt vaníliás tejet. Vízfürdőn, állandó kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a feloldott zselatint és hagyjuk kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük,és óvatosan a krémbe forgatjuk. Végül hozzáadjuk az apróra vágott cukrozott narancshéjat is.
A lapokat megkenjük lekvárral, és a krémmel a tortaformába rétegezzük. A hűtőbe tesszük pár órára, hogy megdermedjen.
Kevés krémet tegyünk félre a torta oldalára is, mellyel vonjuk be dermedés után. (Ízlés szerint morzsalékosra tört piskótával nagy mandulával is díszíthetjük az oldalát.)
Kemény habbá verjük a tejszínt, a vaníliás cukorral és habfixálóval, majd csillagcsőrös nyomózsákba szedjük, és habrózsákkal díszítjük a torta tetejét.
Megszórjuk pirított mandulával, és a cukrozott narancshéjjal és pisztáciával díszítjük.