Finom, omlós mogyorós karikát készítettem. Pikk-pakk elkészült és nagyon finom. Csokival díszítve és nélküle is tökéletes.
Mogyorós karika
Hozzávalók (30-40 darabhoz):
A tésztához:
25 dkg puha vaj (vagy margarin)
15 dkg porcukor
1 csipet só
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
2 tojás
30 dkg liszt
5 dkg darált mogyoró
6 dkg étkezési keményítő
1/2 cs. sütőpor
A csokoládé mázhoz:
5 dkg étcsokoládé
pár csepp olaj
A díszítéshez: (opcionális)
egész mogyoró szemek
Elkészítés:
A puha vajat tegyük egy tálba és keverjük habosra a porcukorral valamint a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a citrom reszelt héját és alaposan keverjük el.
A lisztet vegyítsük el a keményítővel, a darált mogyoróval, a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk a vajas masszához és keverjük össze.
A masszát, töltsük csillagcsővel ellátott habzsákba és nyomjunk belőle kb. 5cm-es köröket a sütőpapírral bélelt tepsire. (hagyjunk köztük kb 2-2 cm helyet, mert sütés közben terülni fognak) Ilyenkor tehetünk rá, egész mogyoró szemeket
Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe 10-12 percre. A megsült süteményt a tepsin hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét, majd adjunk hozzá pár csepp olajat amitől szép fényes lesz.
A csokimázat töltsük zacskóba, aminek vágjuk ki a csücskét és tetszés szerint díszítsük csokoládéval a sütemények tetejét. A még folyós csokimázat megszórhatjuk darált, vagy durvára vágott dióval is. Hagyjuk állni amíg a máz megköt.
A csokimázat el is hagyhatjuk, és kínálhatjuk porcukorral megszórva, vagy “pucéran”.
Megjegyzés:
A kész sütemény pléh dobozban tárolva sokáig eláll.