Omlós mogyorós kekszeket sütöttem, amit gyorsan elkapkodtak a gyerekek. Nem túl nagy adag, így ha vendégeket várunk érdemes dupla adagot készíteni belőle.
Mogyorós keksz
Hozzávalók 4 főre:
10 dkg puha vaj
5 dkg porcukor
1/2 db vanília rúd magjai (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
12,5 dkg liszt
csipet só
7 dkg pirított mogyoró (durvára darálva)
A bevonáshoz:
5 dkg csokoládé
3 dkg durvára vágott pirított mogyoró
Elkészítés:
A puha vajat a porcukorral összekeverjük a kézi mixer spirállapátjaival. Hozzáadjuk a vaníliát, a sót és a lisztet, legvégül a pirított és durvára darált mogyorót.
Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük pár órára, vagy egy egész éjszakára.
A hideg tésztát, lisztezett deszkán 6-7 mm vastagságúra kinyújtjuk. Tetszőleges formával kiszaggatjuk, vagy szeleteljük. A kekszeket egymástól 1 cm távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. A kihűlt kekszeket vízgőz felett megolvasztott csokoládéval és durvára vágott mogyoróval díszítjük.
Amikor a csokoládé megdermedt, pléhdobozba tesszük fogyasztásig.