Ezt a narancsmázas almás-áfonyás kuglófot nem kell keleszteni, így egyáltalán nincs vele macera. A siker viszont biztos. Már a sütés ideje alatt is a konyhába csalják az illatok a családot 🙂
Narancsmázas almás-áfonyás kuglóf
Hozzávalók:
2 db alma
25 dkg margarin
1 cs. vaníliás cukor
1+1/2 bögre cukor
4 tojás
1/2 bögre darált dió
2,5 bögre liszt
1/2 cs. sütőpor
2 tk. fahéj
1 bögre tej
reszelt narancshéj
1 marék durvára vágott dió
1/2 cs. aszalt áfonya
A mázhoz:
15 dkg porcukor
kb. 1,5 ek. narancslé
Elkészítés:
A puha margarint a vaníliás cukorral és a cukorral kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a tejet is, és reszelt narancshéjjal ízesítjük.
A diót a liszttel, a sütőporral és a fahéjjal elvegyítjük, majd apránként a masszába forgatjuk. A massza felét, kivajazott kilisztezett formába simítjuk. A massza másik felébe belekeverjük a megpucolt majd kockákra vágott almát, a durvára vágott diót és az aszalt áfonyát és a kivajazott kilisztezett kuglóf formába simítjuk.
170 fokra előmelegített sütőben (légkeverés 160fok) 50 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e, majd a sütőből kivéve 5 percig a formában hagyjuk pihenni, majd egy tálra borítjuk.
A cukormáz hozzávalóit egy tálkában kikeverjük, és a kuglóf tetejére csurgatjuk. (ha egy pici reszelt narancshéjat is teszünk bele, szép színű és illatos mázat kapunk)
Ízlés szerint dióval vagy durvára vágott aszalt áfonyával díszítjük.