Imádom a csigákat, a habosakat pláne. Amikor hallottam erről a diós változatról, azonnal kipróbáltam. És tényleg! Ez a süti egyszerűen mennyei. Érdemes kipróbálni.
Dióhabos és fahéjas csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dkg élesztő
2 dl langyos tej
1 ek. kristálycukor
40 dkg finomliszt
1 nagy tojás (L-es)
1 csipet só
A dióhabhoz:
2 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
A fahéjas töltelékhez:
fahéjas cukor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és a cukorral meleg helyen kb.10 perc alatt felfuttatjuk. Ezután egy nagy tálban a maradék tejjel és a többi tésztához valóval 7-8 perc alatt hólyagosra dagasztjuk. Akkor jó, ha olyan tésztát kapunk, amelyik elválik az edény falától, se kemény, se lágy. Langyos helyen 45-50 percen át kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tojáshabot. Felrakunk vizet forrni egy nagy lábasba, és egy arra alkalmas edényben a gőz felett felverjük a tojásfehérjéket a cukorral. Akkor jó a hab, amikor elkezd az edény falán cukrosodni. A végén beleforgatjuk a darált diót.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtjuk majd megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. A tésztarudat 3-4 centis darabokra vágjuk, majd kivajazott-kilisztezett tepsibe (vagy tortaformába) egymás mellé helyezzük őket.
170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Én a tésztát kettő részre osztottam és a felébe fahéjas cukrot töltöttem.
Imádom a receptjeidet, és a családom is. Sorban próbálom ki. Gasztronómiai ízbombák. Köszönöm az élményt.