Isteni, narancsos-mandulás keksz készült nálam. Érdemes dupla adagot készíteni belőle egyből, mert olyan kapós, hogy pillanatok alatt el fog fogyni.
Narancsos-mandulás keksz
Hozzávalók (kb 20 darabhoz):
10 dkg búzaliszt
10 dkg szeletelt mandula
7 dkg cukor (sima vagy barna nádcukor)
1 nagy tojás (vagy 2 db S-es)
12 dkg vaj (vagy margarin)
1 narancs reszelt héja
5 dkg étcsokoládé
csipet só
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a sóval, a cukorral, és a szeletelt mandulával. Adjuk hozzá a villával lazán felvert tojást és a felkockázott vajat. Robotgéppel keverjük morzsásra, majd borítsuk deszkára. Adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét és gyors mozdulatokkal gyúrjuk cipóvá.
Formázzuk hengerré, és folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 2-3 órára. (akár előző nap elkészíthetjük a tésztát, és pihenhet egy egész éjszakát)
Pihentetés után a tésztahengert vágjuk fel 4-5 mm vastag korongokra, majd sorakoztassuk őket a sütőpapírral bélelt tepsire. Tegyük be a 160 fokra előmelegített sütőbe légkeverésre és kb. 12-13 perc alatt süssük meg a kekszeket. A sütőlapon hagyjuk kihűlni, mert melegen elég törékenyek.
Nagyon omlós, porhanyós és ízletes keksz. Szép dobozba vagy díszes celofán zacskóba csomagolva ajándékba is tökéletes.